Inaugurada la gran exposició Menja, Actua, Impacta, a càrrec de Demà/Fundesplai

Aquest dissabte 20 de novembre, Fundesplai ha organitzat una gran jornada festiva per celebrar la inauguració de l’exposició “Menja, Actua, Impacta”, sobre alimentació sostenible i saludable i de l’ampliació de Centre Esplai.

Així, l’ampliació de les instal·lacions permet dotar-se de de nous equipaments que doblen la superfície construïda fins als 22.000 m2, la qual cosa farà possible incrementar les activitats educatives i de serveis.

A més, la jornada ha servit per obrir “Menja, Actua, Impacta”, una gran exposició sobre l’alimentació saludable i sostenible que s’integra en el programa d’activitats de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible que ostenta la ciutat de Barcelona aquest any 2021. L’exposició té com a objectiu contribuir al canvi de mentalitat col·lectiva que és necessari per transformar l’actual sistema alimentari en un altre que asseguri un futur saludable per a les persones i el planeta.

A la gran festa d’inauguració de dissabte han participat centenars de persones que han gaudit d’una jornada amb una variada programació que ha inclòs, a més dels actes institucionals, animació, jocs, tallers i activitats en família. En el moment dels parlaments,  el president de Fundesplai, Josep Gassó, ha agraït l’esforç de totes les persones i institucions “que han ajudat en aquest projecte que té per objectiu fer possible un món millor a través de la convivència i la sostenibilitat”.

També Jordi Martí, vicepresident de Planificació Estratègica de l’AMB, va destacar la importància d’iniciatives com aquesta que impulsen la sostenibilitat i el treball en xarxa. Per la seva part, l’alcalde d’El Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, ha mostrat la seva “satisfacció per la inauguració d’aquestes excel·lents instal·lacions, que són clau pel Prat i, en especial,  pel barri de Sant Cosme”.Finalment, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha posat de relleu la importància de projectes com aquest que fomentin la sostenibilitat des de l’educació i ha afirmat que “Menja Actua Impacta és molt més que una exposició, és una crida al compromís individual i col·lectiu amb la millora del món a través del canvis dels nostres hàbits alimentaris”.

Una ampliació per donar resposta als nous reptes

Amb l’ampliació de la seu, Fundesplai disposarà de tres nous equipaments: un centre de formació, de 1.400m2, amb 14 aules i una àgora per a actes especials; un gran espai multifucional de 4.500m2 per a actes culturals i esportius i un nou mòdul de l’actual alberg, que passarà de 75 a 125 habitacions. Aquest nou mòdul de l’alberg tindrà una superfície de 2.500m2 per habitacions i 2.500m2 per a un aparcament de 99 places. L’ampliació es completarà amb la pròxima obertura d’un gran parc públic inspirat en l’ecosistema del Delta del Llobregat.

L’ampliació vol donar resposta als nous reptes educatius i socials. Els nous equipaments permetran a Fundesplai potenciar els cursos de formació, en especial per fomentar l’ocupació dels joves. S’impulsaran els programes d’acció social i integració dirigits a col·lectius en situació de vulnerabilitat. S’ampliarà l’activitat educativa, a través de programes de lleure, d’educació ambiental, de salut en escoles i centres d’esplai. S’ampliarà la presència en els espais educatius del migdia i de menjadors escolars, que enguany ha arribat a prop de 300 escoles i més de 30.000 àpats diaris.

Finalment, a través d’experiències com l’exposició “Menja, Actua, Impacta”, que engeguem el mateix dia que inaugurem el nou espai multifuncional, convidarem a tota la societat a mobilitzar-se i a comprometre’s per –en aquest cas, a través de l’alimentació– treballar junts per la sostenibilitat del nostre planeta. 

L’exposició MENJA, ACTUA, IMPACTA, una invitació a formar part d’un canvi

L’exposició “Menja, Actua, Impacta” ocupa més de 1.500m2 i està situada al nou espai multifuncional de la seu de Fundesplai (c/Riu Anoia, 42-54 08820 El Prat de Llobregat). Està programada fins al juliol de 2023 i al llarg dels 18 mesos de durada s’espera que la visitin més de 200.000 persones.

L’exposició proposa, d’una manera immersiva i interactiva, un viatge de descoberta dels greus efectes que la nostra manera de menjar té sobre la nostra salut i la del planeta, però també de les extraordinàries oportunitats de millora que tenim si canviem l’actual sistema alimentari. Durant el recorregut de l’exposició es plantegen els grans reptes de l’alimentació sostenible: el malbaratament alimentari, la reducció del consum de proteïna animal, el consum de productes de proximitat i de temporada, els riscos per la salut del consum d’ultraprocessats i la reducció del consum d’envasos, especialment del plàstic.

L’exposició pot combinar-se amb diverses activitats per gaudir d’una jornada de descoberta del Delta del Llobregat. Per exemple: visitant els Espais Naturals, el CRAM (Centre de Recuperació d’Animals Marins), el Parc Agrari, etc.

“Menja, Actua, Impacta” també compta amb un projecte educatiu dirigit a escoles i centres de lleure. El programa proposa visites comentades a l’exposició i tallers amb propostes  d’experimentació, jocs i enigmes centrats en descobrir aspectes de l’alimentació que van des de la salut, la ciència, l’art, etc.

Compra la teva entrada

D’altra banda, durant els 18 mesos de l’exposició, es durà a terme un extens programa d’activitats, fòrums i debats entorn a l’alimentació sostenible desenvolupat en col·laboració amb universitats, experts, entitats, empreses i moviments ciutadans.

Finalment, l’exposició també ofereix un programa digital, que serà la seva prolongació virtual i una forma de conèixer-la, comunicar-se i interactuar-hi i compta amb el suport institucional de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament d’El Prat de Llobregat, així com la col·laboració i suport de diferents centres de recerca, institucions i empreses. 

L’exposició és la primera acció de Demà/Fundesplai

“Menja, Actua, Impacta és la primera acció de “Demà”, una iniciativa impulsada per Fundesplai que pretén crear un espai d’activació personal i col·lectiva, centrat en dos grans eixos: la sostenibilitat i la convivència.

Fundesplai és una entitat sense ànim de lucre amb una trajectòria de més de 50 anys treballant per l’educació dels infants i joves, l’enfortiment del tercer sector i la millora del medi ambient, amb voluntat transformadora i d’inclusió social. El global dels seus programes va arribar el 2019 a 286.810 participants.

Ara, davant de l’actual emergència social i ambiental, Fundesplai vol portar més enllà la seva missió dirigint-se a un públic més ampli. Aquesta és la intenció de “Demà”, un espai creat per impulsar un seguit d’accions dirigides a dinamitzar la presa de consciència sobre els grans reptes de futur als que s’enfronta la humanitat.

Compra la teva entrada

Més informació sobre

Recurs

12/12/2023

6 documentals sobre la pesca i la conservació dels oceans

La pesca és una activitat amb una llarga història, però en les últimes dècades s’ha convertit en una de les principals causes de la degradació dels oceans. En aquest article trobaràs una llista amb 6 documentals que tracten temàtiques relacionades amb la pesca i el consum de peix!

En profunditat

02/10/2023

Els costos ecològics i l’ètica del canvi climàtic

Imagina que et trobes a un restaurant amb els teus avinguts i demaneu tot de plats com a bon diumenge que és. En acabat pagueu el compte i tornes a casa. Atura’t un moment i reflexiona en el que has menjat.

Recurs

18/09/2023

Com recuperar l’agricultura amb llavors d’abans

Per què tota la fruita i la verdura que veiem és igual si abans no ho era? Estem oblidant l’agricultura tradicional? Descobrim com, ara, recuperem les llavors d’abans.