[Activitat en línia] Presentació del llibre «Terra d’aprenentages»🌱

Detalls de l’acte

Ubicació

En línia
mapa

Data

abr. 13 2023

Hora

18:00 - 19:00

Llengua

Català i Anglès

Cost

Gratuït amb inscripció prèvia

Amb motiu de la publicació de ‘Terra d’aprenentatges Dotze belles històries per a l’Agroecologia Escolar a Catalunya‘ (Pol·len, 2023), l’acte serà una oportunitat per conèixer aquest treball, pensat per afavorir la connexió dels centres educatius amb l’alimentació i la pagesia.  

‘Terra d’aprenentatges’ fusiona educació i agroecologia. Són dotze cròniques de projectes productius, de transformació alimentària i educatius que treballen per a l’agroecologia escolar a Catalunya. Si una escola vol posar l’alimentació al centre, no pot obviar l’experiència de les pageses i les elaboradores, i aquest llibre posa a l’abast de la comunitat educativa les activitats pedagògiques que les productores han dissenyat i estan oferint a Catalunya.

El llibre permet conèixer les propostes educatives del Col·lectiu Eixarcolant, l’Aresta Cooperativa agroecològica, Les Obagues ecocentre, l’Era Espai de Recursos Agroecològics, l’Ortiga Cooperativa, Mas La Sala cooperativa, Mas Les Vinyes granja de permacultura, El Parc de les Olors, Punt Eco, l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, la Xarxa Agroecològica de Menjadors Escolars de Catalunya (Xamec) i Can Coll, Centre d’Educació Ambiental i Centre de Recursos Educatius. Una obra coral, amb textos de Mariona Espinet Blanch, Germán Llerena Del Castillo, Laura Calvet-Mir i Mar Carrera Vendrell. Amb pròleg de la professora Lucie Sauvé, des del Quebec.

«L’agroecologia escolar és a l’educació ambiental com l’agroecologia a l’agricultura ecològica: l’expandeix, li canvia el significat i torna a unir allò natural i allò social. No es tracta de fer agroecologia a les escoles com si fossin finques agroecològiques, sinó de fer a les escoles l’agroecologia que els és pròpia: la que genera experiències, coneixements, nous horitzons i la recuperació de la història negada. En definitiva, una nova praxi escolar que pretén recuperar la participació ciutadana a l’alimentació. Aquest llibre proposa a les escoles fer aquest emocionant camí de l’agroecologia escolar acompanyats per les iniciatives agroecològiques catalanes.»

AUTORIA DEL LLIBRE

LAURA CALVET MIR

Professora del postgrau de Dinamització Local Agroecològica (DLAe) impulsat entre Arran de terra, la UAB i l’IGOP; llicenciada en Ciències Ambientals (2006) a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va cursar un Màster en Economia Ecològica (UAB, 2007), doctora en Ciències Ambientals per la UAB (2011). És investigadora sènior al Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya i investigadora vinculada a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB. Ha treballat en projectes interdisciplinaris nacionals i internacionals des de 2007 amb investigadors/es de l’antropologia, la sociologia, la biologia, l’agronomia, l’economia, l’urbanisme i l’arquitectura i el paisatge. Treballa en agricultura rural i urbana des dels marcs teòrics de l’etnoecologia, l’agroecologia i l’ecologia política.

MAR CALVET VENDRELL

Periodista i editora de la cooperativa Pol·len Edicions. Viu a Osona. Interessada per l’agroecologia, la sobirania alimentària i l’ecofeminisme. Va estudiar el postgrau Dinamització Local Agroecològica el 2021, després d’una pandèmia que li va canviar les coordenades del lloc on viure. Recentment, ha publicat a Crític el reportatge ‘Per què ser jove i pagès és una missió (quasi) impossible (2022) sobre el relleu generacional.

MARIONA ESPINET BLANCH

És professora titular a la Universitat Autònoma de Barcelona, treballa i investiga sobre la formació inicial i permanent de mestres en el Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals de la mateixa universitat. Coordina el grup d’investigació en Educació per a la Sostenibilitat, Escola i Comunitat GRESC@ i el Seminari d’Educació & Decreixement. Amb Germán Llerena van fundar el camp de l’Agroecologia Escolar i es va experimentar entre el 2007 i el 2014 amb el Grup de Sant Cugat Educació per a la Sostenibilitat al Llarg de la Vida format per professorat, educadores, investigadores i administració. Actualment coordina l’Hortaula de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB com un recurs per a la formació de mestres i es membre actiu de la RUC (Red Universidades Cultivadas) que promou la disseminació dels horts ecodidàctics a les universitats espanyoles i catalanes.

GERMÁN LLERENA DEL CASTILLO

És educador ambiental a l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. Va estudiar Biologia i el doctorat interuniversitari d’Educació Ambiental. El primer capítol de la seva tesi «Agroecologia escolar: estudi teòric i empíric del desenvolupament dels horts escolars amb el referent de l’agroecologia», presentada el setembre de 2015 i dirigida per la Mariona Espinet, és el que dona forma al primer llibre de la sèrie Agroecologia Escolar. Es membre actiu del Seminari d’Educació & Decreixement de la UAB; del grup de treball entre la Generalitat, la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), Vida Sana i altres entitats per l’Agroecologia Escolar; del grup de treball de docents, el Servei Educatiu i l’Ajuntament de Sant Cugat per una mirada Ecosocial; i de la Taula de Resposta escolar a l’Emergència Climàtica de Sant Cugat.

ESTRUCTURA DE L’ACTE

18.00 h – Introducció del projecte EAT:LIFE
18.10 h – Presentació de la sèrie de llibres ‘Agroecologia Escolar’, a càrrec de Mariona Espinet Blanch
18.20 h – Presentació del llibre ‘Terra d’aprenentatges’, a càrrec de Mar Carrera Vendrell
18.45 h – Diàleg amb el públic dinamitzat per la co-autora del llibre, Laura Calvet Mir

Inscriu-t’hi!

Activitat pertanyent al projecte europeu EAT:LIFE.

El projecte EAT:LIFE ha rebut fons del programa LIFE de la Unió Europea. Els continguts d’aquesta conferència són responsabilitat exclusiva de Fundesplai i no reflecteixen necessàriament l’opinió de la Unió Europea.