Quina diries que és la dieta més saludable per a les persones i per al planeta? La dieta predominant actualment, l’anomenada dieta occidentalitzada -pobra en vegetals, rica en proteïna animal, aliments ultraprocessats, sucre i sal-, juntament amb el sedentarisme i un sistema agroalimentari insostenible, està causant danys catastròfics al planeta i és la causa de mort d’11 milions de persones a l’any, segons un estudi de la revista The Lancet, elaborat per 37 persones expertes de 16 països.
Aquesta comissió de científics i científiques tenia l’objectiu de respondre a la pregunta “Es pot alimentar una població de 10.000 milions de persones amb una dieta saludable i en el marc dels límits planetaris?” La resposta va ser un sí rotund. Ara bé, només és possible si tothom adopta l’anomenada dieta planetària, redueix a la meitat la ingesta de proteïna animal i duplica el consum de verdura, llegums i fruita seca.
Segons la proposta d’aquesta comissió científica, amb la dieta planetària a gran escala es reduiria en gran mesura el nombre de morts a causa de la malnutrició o les malalties no transmissibles (el sobreprès i l’obesitat estan relacionats, juntament amb la manca d’activitat física, amb la seva aparició: inclouen problemes de salut crònics com la diabetis, malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer).
A més, el sistema alimentari actual és responsable d’un terç de les emissions d’efecte hivernacle, segons la FAO. Si totes les persones seguíssim la dieta planetària que proposa la comissió, hi hauria una reducció significativa de les emissions de GEH, es protegiria la biodiversitat, i milloraria la qualitat del sòl i l’aigua.
Aquesta dieta planetària s’assembla a l’anomenada popularment dieta flexitariana, que es basa principalment en aliments d’origen vegetal (hortalisses i fruites, cereals integrals, llegums i fruita seca) però que ocasionalment pot incloure quantitats modestes de peix, carn (preferentment blanca) i productes làctics. Segons l’estudi, caldria reduir també el consum actual de vegetals amb midó (patata i altres tubercles i blat de moro, principalment).
Aquesta idea que a través de la dieta podem contribuir a lluitar contra la crisi climàtica cada vegada està més extesa i l’han remarcat molts autors, com ara el nutricionista, dietista i comunicador Aitor Sánchez. Ha escrit quatre llibres sobre alimentació sostenible i saludable, l’últim dels quals es titula “Tu dieta puede salvar el planeta”.
> Recupera la conferència que va impartir a la seu de Fundesplai en què en resumeix els continguts.
La dieta planetària també la va il·lustrar d’una forma molt gràfica la “Comissió EAT-Lancet Aliments a l’Antropocè” a través d’un plat que representa les proporcions ideals de cada grup d’aliments per al consum mitjà d’una persona:
> Consulta l’informe “Dietes saludables a partir de sistemes alimentaris sostenibles” de la Comissió EAT-Lancet.
QUINS ALIMENTS CAL REDUIR?
-
- ELS ALIMENTS MALSANS: disminuir el consum d’aliments clarament vinculats a un major risc de patir malalties i, també, a un major impacte ambiental: menys sal, sucres, carn vermella i processada i productes ultraprocessats.
-
- LA PROTEÏNA ANIMAL: reduir el consum de carn i d’altres tipus de proteïna animal permet millorar la salut de les persones, combatre l’emergència climàtica, evitar la desforestació, contribuir al benestar animal… Aprofundeix en la temàtica amb l’article “7 raons per a reduir el consum de carn”.
QUINS ALIMENTS CAL POTENCIAR?
L’Agència de Salut Pública de Catalunya fa recomanacions molt semblants al que proposa la dieta planetària i posa l’èmfasi en:
-
- MÉS FRUITA I VERDURA: Cal potenciar el consum d’aliments que actualment mengem per sota del que és recomanable: més fruites i hortalisses, llegums i fruita seca. Combinar-los amb una vida activa i social.
-
- PROXIMITAT, TEMPORADA I INTEGRAL: Cal prioritzar, davant dues opcions semblants, la més saludable: sempre que puguis, escull aliments integrals, de temporada i proximitat.
-
- OLI D’OLIVA VERGE I PER BEURE, SEMPRE AIGUA: sempre que puguis, escull oli d’oliva verge i beu aigua (reduint o eliminant el consum de begudes ensucrades o alcohòliques).
Fem un repàs de la mitjana de consum d’alguns d’aquests aliments comparat amb el que des de l’Agència de Salut Pública recomanen que es consumeixi:
FRUITA
El consum recomanat de fruita és de tres racions diàries com a mínim. Compartim l’article “7 mites sobre les fruites i verdures” perquè oblidis algunes de les falses creences al voltant del consum de fruita.
HORTALISSES
Pel que fa a les hortalisses, es recomana consumir dues racions diàries, com a mínim. Actualment, el consum mitjà és de mitja ració, molt per sota del recomanat.
LLEGUMS
Els llegums són un element molt beneficiós per a la salut de les persones i del planeta.
Tal com explica el Canal Salut de la Generalitat de Catalunya, els llegums estan formats per un alt contingut en fibra que proporciona sensació de sacietat i facilita el trànsit intestinal. A més, el consum habitual de llegums disminueix el colesterol, els triglicèrids, alguns tipus de càncer i promou la salut cardiovascular.
Pel que fa al seu valor nutricional, els llegums contenen nutrients beneficiosos com la fibra, vitamines, minerals, antioxidants, proteïnes i hidrats de carboni.
A més, pel que fa a la sostenibilitat ambiental, tenen un bon grapat de beneficis: enriqueixen l’agrobiodiversitat i la diversitat paisatgística; milloren la fertilitat del sòl i la productivitat de les terres agrícoles; la seva producció genera molt poques emissions de gasos d’efecte hivernacle comparat amb altres aliments proteics; i es necessita molta menys aigua per produir 1 kg de llegums que 1 kg de proteïna animal. De fet, Tal com recull la FAO, per produir 1kg de vedella es necessiten uns 13.000 litres d’aigua mentre que per a produir 1 kg de llenties només es necessiten 1.250 litres.
> Llegeix l’article “10 varietats de llegums de proximitat a Catalunya” i carrega’t de raons per a consumir més llegums!
> També et convidem a llegir l’article “7 raons per a reduir el consum de carn”
FRUITA SECA
Diversos estudis, com el que van fer des de Harvard el 2013, corroboren que un elevat consum de fruita seca es relaciona amb menys mortalitat i menys risc de patir alguns tipus de càncer, malalties respiratòries, malalties cardiovasculars o diabetis.
A més, en el cas de Catalunya, tenim la sort de viure en un territori en què podem gaudir de fruita seca de proximitat i d’alta qualitat. Aprofitem les ametlles, avellanes, nous i pinyons de la nostra terra!
> Llegeix l’article “10 receptes delicioses amb fruita seca” per a conèixer altres beneficis per a la salut, trucs i receptes per llepar-se els dits!
Esperem que aquests recursos t’hagin sigut d’utilitat per a apropar-te a la dieta de salut planetària. Vine a l’exposició Menja, Actua, Impacta i descobreix molts més trucs, consells i recursos per a fer avançar la teva alimentació cap a una dieta planetària!
Aquest article ha estat publicat originàriament al portal web https://eat-life.fundesplai.org en el marc del projecte europeu EAT:LIFE.