oct. 11, 2021 | Blog

Límits del planeta: què passarà el 2050?

El científic i professor de ciències ambientals Johan Rockstrom, de l’Stockholm Resilience Centre, va ser el primer a definir els nou llindars planetaris que es coneixen avui. En cas de superar-se aquests llindars, la vida al planeta no seria sostenible.

Ens trobem de ple en una nova era geològica que es coneix com a antropocè, en què la petjada humana sobre el planeta és insostenible. Fa més d’una dècada, un grup de científics i científiques va proposar els límits per a 9 processos ambientals (The Planetary Boundaries, 2009: Rockström et al.) dins dels quals la humanitat podria continuar desenvolupant-se durant les properes generacions.

Malauradament, ja hi ha set d’aquests processos que han superat el límit de perillositat: el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat, els usos de la terra i els cicles biogeoquímics.

Hi ha solució?

Segons aquests investigadors, encara hi podem fer alguna cosa! Ara bé, cal actuar amb urgència. Un dels canvis més immediats que cal fer està relacionat amb el sistema alimentari. El fet que els set processos que han superat el límit de perillositat tinguin relació amb l’alimentació no és casualitat. L’alimentació és un factor clau en la sostenibilitat de la vida humana al planeta.

La superació dels límits definits per aquests investigadors augmenta el risc de generar canvis ambientals abruptes o irreversibles a gran escala. Es calcula que l’any 2050 serem 10.000 milions de persones a tot el món (3.000 milions més que avui) i garantir una alimentació saludable i sostenible per a tota la població és un dret essencial.

Aparentment, pot semblar complicat respectar els límits del planeta tenint en compte que en menys de tres dècades hi haurà 3.000 milions de persones més. Però tots els estudis coincideixen en què encara hi ha solució. Som a temps de canviar la tendència a l’alça d’explotar sense fre els recursos naturals del planeta.

Aquest és el missatge que es desprèn del documental “Trencant els límits: la ciència del nostre planeta” (disponible a Netflix) en què es fa un repàs en profunditat dels nou límits planetaris de Rockstrom. Vegeu-ne el tràiler a continuació:

També explica que la ciència ha establert tres prioritats bàsiques: 

  1. Reduir els gasos d’efecte d’hivernacle a zero.
  2. Protegir els aiguamolls, sòls, boscos i oceans afectats per la nostra acció.
  3. Canviar l’alimentació i la manera en què produïm aliments.

“La Terra no és una herència dels nostres pares, sinó que és un préstec dels nostres fills”, cita fruit de la reflexió feta el 1971 per l’activista ambiental nordamericà Wendell Berry, segons l’estudi “Els límits del planeta terra” de la Fundació Josep Irla.

Aquest article ha estat publicat originàriament al portal web https://eat-life.fundesplai.org en el marc del projecte europeu EAT:LIFE.