La pesca és una activitat humana que ha estat present al llarg de la història, però en les últimes dècades s’ha convertit en una de les principals causes de la degradació dels oceans. Com podem contribuir a la protecció dels oceans a través del nostre consum de peix? Segons el peix que triem a la peixateria o al supermercat, podem contribuir a la conservació dels hàbitats marins.
En aquest article trobaràs una llista amb 6 documentals que tracten temàtiques relacionades amb la pesca i el consum de peix; des de la destrucció del fons marí fins a l’explotació dels treballadors i treballadores en alta mar.
Reflexionem, aprenem i millorem!
A Plastic Ocean
“A Plastic Ocean” és un documental impactant sobre com la contaminació de plàstics està malmetent els nostres mars i oceans. Dirigit l’any 2016 per Craig Leeson, exposa la problemàtica que suposa aquesta dinàmica en la gestió dels residus.
Part important del documental tracta com el plàstic està canviant els ecosistemes, en moltes ocasions deixant-los morir. L’impacte és devastador i mostra els efectes de forma gràfica i didàctica, fent servir un discurs entenedor i clar.
Com expliquem a ‘Menja, Actua, Impacta’, el plàstic no és una solució; és un material que triga centenars d’anys a desaparèixer. Quan els plàstics es descomponen en partícules més petites, són ingerits per animals i això pot causar la mort per asfixia, inanició, intoxicació o bé acabar a les nostres cuines.
Aquest documental és un crida a l’acció que busca conscienciar per reduir l’ús i la contaminació per plàstics, també aportant possibles mesures per protegir els nostres oceans i el nostre planeta.
Racing Extintion
“Racing Extintion” es un documental del director guardonat amb l’Oscar per “The Cove”, Louie Psihoyos. Aquesta vegada no es focalitza tant en la vida marina, sinó que mostra la crisi d’extinció que està patint el planeta i alerta que la humanitat està exterminant espècies a un ritme sense precedents.
En aquest documental, reuneix un equip d’activistes i artistes amb intenció d’ensenyar com es trafica amb espècies protegides, i mostra imatges colpidores de diferents mercats negres que canvien la forma com ens mirem el món.
Aquest treball barreja ciència, activisme i noves tecnologies per obtenir proves que demostrin la relació directa entre emissions de CO2 i les extincions.
Rotten
“Rotten” (també el podem trobar com a Podredumbre) és una sèrie documental de Netflix que explora i s’endinsa en els problemes de la cadena de subministrament d’aliments a nivell mundial. Té dues temporades, ambdues amb 6 capítol, i tracten diferents temàtiques, entre d’elles la pesca il·legal i l’explotació a l’industria de la pesca.
“El bacallà ha mort” (capítol 6 de la primera temporada) és el capítol que tracta el tema al que dediquem l’article, la pesca; començant amb la història d’un pescador noruec que explica com la població de bacallà ha disminuït gradualment al Mar dels Barent, al nord d’Europa.
El capítol, però, no només aborda el tema de la pesca il·legal i la importància de combatre-la; també tracta les incongruències de la indústria alimentària, que pesca a Noruega, processa a la Xina i ven arreu del món amb tot el que això suposa pel planeta.
Seaspiracy
És un documental dirigit per Ali Tabrizi, disponible a Netflix, que explica alguns secrets al darrera de l’industria pesquera i el seu impacte des d’una perspectiva personal, ambientalista i crítica amb el sistema actual. Ofereix una mirada molt crua sobre la pesca, la sobrepesca i l’explotació sense fre dels recursos marins.
Amb l’exemple de la tonyina vermella, Tabrizi s’endinsa en aquesta investigació i descobreix una xarxa de corrupció, pesca il·legal i abús de drets humans. És una crida que ens recorda que tenim el poder de canviar en positiu per poder gaudir d’un planeta viu.
“Seaspiracy” destaca com la pesca il·legal persisteix gràcies a una regulació poc contundent a nivell global, igual que subratlla la falta de transparència en la cadena de subministrament o la manca de protecció per les persones treballadores.
Tot aquest treball té base científica, però sempre llegida amb la perspectiva del director; la seva opinió personal és present durant tot el documental, sempre recolzada amb dades i imatges. Per aquest motiu ha sigut criticat; malgrat això, però, aquest documental és una de les crítiques més contundents i argumentades a la pesca industrial.
The Cove
“The Cove” mostra la matança de dofins a Tajii Wakayama, una cala del Japó, i aquesta pràctica cruel i innecessària. Aquest treball ha estat dirigit per Louis Psihoyos, antic fotògraf de National Geographic, i gravat durant l’any 2007 fent servir submarins i càmeres d’alta definició camuflades per no ser vistes. Altrament, també és una gran feina audiovisual que aconsegueix captar l’atenció com si es tractés d’una pel·lícula d’acció.
És un poderós documental que segueix un grup d’activistes i experts en vida marina mentrestant investiguen i exposen la caça de dofins al Japó. Et porta rere de l’escena, revelant pràctiques controvertides que contrasten amb el nostre ideari. Fent servir imatges molt impactants i diversos testimonis, “The Cove” et fa qüestionar com estem tractant el planeta.
The End of the Line
“The End of The Line” és un treball dirigit per Rupert Murray que transmet un important missatge ecologista amb un llenguatge clar i directe. Fa una radiografia del sistema pesquer i ens recorda que protegir el planeta és part de la nostra responsabilitat col·lectiva.
El documental centra el focus en la sobrepesca i l’impacte que té i tindrà al planeta, i aquesta és una de les grans diferències respecte dels anteriors documentals; fa una radiografia completa però també ofereix solucions.
Altrament, ens recorda també que menjant canviem el món i com d’importants són les decisions de les persones que consumeixen. És un documental que ens motiva a l’acció i a què tothom pot fer alguna cosa per millorar la situació.
Altres articles relacionats amb la pesca:
- 4 factors que malmeten mars i oceans
- Què són les illes de plàstic?
- Justícia alimentària i desigualtats socioeconòmiques
Si vols aprofundir en aquest i altres aspectes de l’alimentació saludable i sostenible, et convidem a l’exposició MENJA, ACTUA, IMPACTA. Recorda que si et cuides tu, també cuides al planeta!