set. 14, 2022 | Malbaratament alimentari

9 propostes clau per reduir el malbaratament alimentari

Les dades de pèrdues i malbaratament alimentari son alarmants: a Catalunya cada persona malbarata 35 kg de menjar a l’any, és a dir, un 7% dels que adquireix.

Això té un cost ambiental enorme; de fet, entre el 8 i el 10% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a escala global són causades pel malbaratament alimentari.

Què podem fer per combatre aquest malbaratament desbordat? Compartim 9 propostes que et poden ser de gran utilitat en el teu dia a dia.

Infografia que forma part de l’exposició Menja, Actua, Impacta

1. Dóna valor als aliments

Sobre el valor que donem als aliments en parla extensament l’Ada Parellada. Evitar el malbaratament alimentari és una de les majors prioritats de la seva feina. Explica que els últims anys hi ha hagut un canvi molt important de l’actitud de la clientela, ja que totes les campanyes de sensibilització han sedimentat: “no del tot ni en tota la població, però sí que van fent petjada i el missatge es va consolidant”, diu. 

“Fa deu anys, llençar menjar tenia cert prestigi; però ara no, ara no en té gens: ara llençar menjar és un pecat. Valorem més els aliments: el normal és ser sostenible, no pot ser l’anormalitat”, explica Parellada. 

A més, diu que recuperar la taula és fonamental per a recuperar el valor dels aliments i estimar-los. També explica que en seure a taula, hem de parlar del que estem menjant, hem de transmetre el valor del que cuinem a la resta.

En el seu llibre “La cuina sostenible”, explica que un dels aliments menys valorats a la restauració és el pa. “Es llença d’una manera absolutament arbitrària i exagerada. Tradicionalment, a la restauració el pa es regala i això ha fet que, normalment, no sigui de gaire qualitat. Jo he volgut canviar aquesta tendència i ara el cobro. Així, hem reduït un 70% el pa que llençàvem.

> Llegeix l’entrevista completa a l’Ada Parellada (també la pots visualitzar en vídeo)

2. No descartis fruites i verdures pel seu aspecte

Sobre l’aprofitament alimentari en saben un munt a Es im-perfect (projecte de la Fundació Espigoladors), una marca de conserves vegetals compromesa amb la sostenibilitat i la justícia social. 

Elaboren patés vegetals, melmelades i salses amb fruites i verdures de proximitat descartades del circuit comercial per ser imperfectes, per caigudes de preus o per excedents de producció. A Es im-perfect donen un nou valor a aquestes fruites i verdures de la mà d’un model basat en els principis de l’economia circular.

COM SÓN LES FRUITES I VERDURES IMPERFECTES?

Elaboració pròpia. Informació del manifest d’Es im-perfect
  1. Formes diverses: pastanagues amb dues cames, patates amb formes inusuals… se solen quedar pel camí, però la realitat és que tenen el mateix sabor que les altres!
  2. Massa madures: els fruits madurs que no podrien aguantar gaire temps a les botigues ja no es comercialitzen.
  3. Taques i marques: segons els criteris estètics del mercat, les fruites i les verdures han de tenir la pell llisa i uniforme.
  4. Massa grans o massa petites: el mercat alimentari fixa mides màximes i mínimes perquè certes fruites i verdures siguin comercialitzables.
  5. Excedents: quan el preu del mercat cau per sota dels costos de producció i recol·lecció, obliga a productors i productores a deixar la collita al camp.

3. Compra productes locals i de temporada

Tal com explica el Canal Salut de la Genralitat de Catalunya, els aliments cultivats localment poden ser una opció respectuosa amb l’entorn. Ara bé, només en cas que escollim aquells que són de temporada a la zona on vivim.

És a dir, que el cost energètic per produir i emmagatzemar aliments fora de les temporades naturals de cultiu pot arribar a ser superior al que costa transportar aliments que són de temporada a zones més llunyanes.

> Consulta al blog de Menja, Actua, Impacta un conjunt d’articles sobre proximitat i temporada per aprofundir en la temàtica. 

4. Escull productes amb pocs intermediaris

Una bona part dels aliments que consumim fan trajectes transoceànics per arribar fins al nostre plat. Per exemple, el cas dels cigrons: tot i que es poden cultivar a la Península Ibèrica, s’importen en grans quantitats. La distància mitjana entre l’agricultor que produeix els cigrons i el consumidor que els adquireix és de 7.500 km. A l’informe Aliments Kilomètrics expliquen que és un trajecte transoceànic totalment prescindible, ja que és un producte que fa uns quaranta anys que es cultiva localment.

Però, què hi té a veure això, amb el malbaratament alimentari? Tal com explica la guia “Un consum + responsable dels aliments” els productes de proximitat contribueixen a prevenir el malbaratament perquè hi ha una regulació més acurada entre l’oferta i la demanda als centres de venda. A més, hi ha menys probabilitats de trencar la cadena del fred i que els productes, per tant, s’acabin fent malbé.

> Llegeix l’article “De l’hort al plat: i tu, quin camí tries?” per saber-ne més.

5. No et deixis endur per la compra compulsiva, com les ofertes de 2×1, que potser no necessites

Tal com explica l’Agència Catalana de Consum, és important evitar aquelles ofertes que no s’ajustin a la planificació que has fet i que et facin comprar més quantitat de la necessària.

A la guia “Un consum + responsable dels aliments” parlen d’estratègies de mercat per traspassar excedents dels distribuïdors cap als consumidors. En comprar més quantitat de la necessària, el resultat acaba sovint en malbaratament de part del producte adquirit.

6. Planifica els àpats per aprofitar tots els aliments

Comprar sense solta ni volta pot ser molt perjudicial si parlem de malbaratament alimentari. Així doncs, tal com s’explica al document “Cuina d’aprofitament d’aliments”, pensar els menús de la setmana abans d’anar a comprar pot ser molt útil per a comprar les quantitats exactes.

A més, revisar els aliments que tens a la nevera i al rebost abans de fer la compra també és imprescindible. Si no, és possible que compris productes que ja tenies i n’hagis d’acabar llençant algun. 

Després d’aquests dos passos previs és quan hem d’escriure la llista de la compra amb tot allò que ens cal. 

> Més informació

7. Conserva correctament els aliments

Mantenir les condicions de temperatura que necessita cada aliment és un factor clau per evitar el malbaratament. Tal com explica l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, és primordial seguir les instruccions de conservació que figuren a l’etiqueta de l’aliment. 

També recomana revisar la nevera amb freqüència i congelar qualsevol aliment que es comenci a malmetre si no es pot consumir immediatament. Contràriament al que molta gent pensa, la llet, el formatge, els embotits, les hortalisses o la fruita també es poden congelar! 

Adaptació d’una infografia de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA)

Pel que fa a la distribució a la nevera, els iogurts, formatges, embotits, aliments cuinats i envasats i semiconserves han d’anar al prestatge superior.

En cas que segueixis una dieta que inclogui proteïna animal, la carn, el peix i el marisc els has de col·locar al prestatge inferior (necessiten més fred). Com ja hem dit, és important que si no has de consumir la carn o el peix aviat, els congelis, per assegurar que no es facin malbé. 

Finalment, als calaixos de la nevera és on has de desar les fruites i hortalisses. 

Pel que fa a les salses, melmelades, begudes i ous, el seu lloc és la porta de la nevera. 

8. No llencis els aliments per la data de consum preferent, fixa’t en la data de caducitat

Coneixes la diferència entre data de consum preferent i data de caducitat? Després de la data de consum preferent, és possible que el producte encara sigui segur per a la ingesta, sempre que se segueixin les instruccions de conservació i que l’envàs no estigui trencat. Ara bé, després de la data de consum preferent, és possible que l’aliment comenci a perdre sabor i textura.

La data de caducitat, en canvi, és el dia fins al qual es pot consumir l’aliment de forma segura. I si congeles l’aliment just després de comprar-lo? Doncs és possible que sigui segur consumir-lo més enllà de la data de caducitat, sempre que es faci com cal. Cal seguir al detall les instruccions de l’envàs: “cuinar sense descongelar” o “dipositar l’aliment al congelador fins a la data de caducitat”, per exemple.

Així doncs, abans de llençar un producte perquè la data de consum preferent ja ha passat, fixa’t si fa bon aspecte, olor i gust i assegura’t que l’envàs estigui intacte. Si tot és compleix, pots consumir l’aliment sense preocupar-te. També cal que tinguis en compte les instruccions de conservació un cop encetis l’envàs, tal com recomana l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària.

> Llegeix l’article “Desmentim mites sobre la caducitat dels aliments” per aprofundir en la temàtica. A més, inclou un qüestionari molt divertit! 

9. Prepara receptes d’aprofitament

La cuina d’aprofitament és molt present a la cuina catalana, tal com expliquen al document “Receptes d’aprofitament. El menjar no es llença” de l’Ajuntament de Barcelona. 

Les receptes d’aprofitament eviten que llencem una gran quantitat de menjar. A més, promouen l’estalvi econòmic, ja que s’utilitzen aliments que probablement haurien acabat a la brossa. 

Aprofitar aliments que sobrin d’altres àpats per a fer nous plats originals i de molta qualitat és un dels objectius principals. També hi ha propostes que impliquen l’aprofitament de parts d’aliments que normalment llencem directament. 

> Consulta les receptes d’aprofitament de Som Gent de Profit 

Què t’han semblat, aquests consells? Els coneixies tots? Ja els apliques al teu dia a dia? Compartim altres articles del blog per tal que aprofundeixis en la temàtica del malbaratament alimentari: 

> El cost dels aliments que es malbaraten

> L’entrevista: Ada Parellada 

> 123 consells per a combatre el malbaratament alimentari 

> Desmentim mites sobre la caducitat dels aliments 

Vine a Menja, Actua, Impacta i aprèn molt més sobre aprofitament alimentari. Comptem amb un apartat sencer sobre malbaratament, propostes de solucions per a combatre’l i molt més!

Aquest article ha estat publicat originàriament al portal web https://eat-life.fundesplai.org en el marc del projecte europeu EAT:LIFE.