març 16, 2022 | Consum de proteïna animal

24 alternatives als entrepans d’embotit

Segons l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer (IARC) -que pertany a l’Organització Mundial de la Salut (OMS)- la carn processada és carcinògena. Això significa que pot provocar o afavorir l’aparició d’un càncer. Diversos estudis d’aquesta agència confirmen que existeixen evidències suficients per a relacionar el consum de carn processada amb el càncer colorrectal.

Els experts van concloure que cada porció de 50 grams de carn processada consumida diàriament augmenta el risc de càncer colorrectal en un 18%. “El risc de desenvolupar càncer colorrectal pel consum de carn processada és petit, però augmenta a mesura que creix la quantitat de carn consumida”, va dir el doctor Kurt Straif, Cap del Programa de Monografies de la IARC.

Es van considerar més de 800 estudis realitzats per associacions de diferents països i poblacions amb dietes molt diverses.

En el mateix informe es defineixen els tipus de carn que augmenten les probabilitats de patir càncer. Són la carn vermella i la processada. Aquesta última inclou embotits com el pernil o aquells que es generen a partir de subproductes càrnics com la sang del porc, entre altres. 

A més, com probablement ja sabeu, el sector càrnic és un dels més contaminants del sector alimentari. La producció de carn és responsable del 14,5% de totes les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle (equivalent als gasos produïts per la totalitat del sector del transport), segons la FAO (2016).

ALESHORES, QUÈ HI POSO ALS ENTREPANS?

És normal que t’hagis fet aquesta pregunta… Però nosaltres volem presentar-te diverses alternatives! D’una banda, et recomanem que llegeixis l’article 7 idees per a esmorzars i berenars saludables, en què oferim alternatives molt sanes per a esmorzar i berenar. 

A més, et donem 24 idees de farciments deliciosos per als entrepans. Així, comptaràs amb un bon grapat d’idees més saludables que no impliquin el consum de carn processada.

Algunes de les alternatives a l’embotit són de l’article “40 farciments d’entrepà saludables alternatius a l’embotit” de la dietista i nutricionista Natalia Moragues. Les imatges en què hi ha el text “@alvidasevilla” també són de la Natalia Moragues.

24 alternatives als entrepans d’embotit

  1. Hummus de remolatxa, poma, tomàquet confitat, espinacs i pesto (disponible al Bar-cafeteria APROP, de l’exposició Menja, Actua, Impacta
  2. Paté de sardines i pastanaga
  3. Sobrassada vegana
  4. Formatge d’untar, nous i panses
  5. Truita amb formatge i herbes aromàtiques
  6. Crema d’avellanes
  7. Xocolata, ametlla, taronja i oli d’oliva
  8. Hummus d’albergínia
  9. Formatge de cabra, ceba caramel·litzada i mostassa (disponible al Bar-cafeteria APROP, de l’exposició Menja, Actua, Impacta)
  10. Paté de pèsols
  11. Truita a la francesa
  12. Mortadel·la vegana
  13. Truita, tomàquet confitat i ruca (disponible al Bar-cafeteria APROP, de l’exposició Menja, Actua, Impacta)
  14. Paté de pebrot
  15. Tomàquet i alvocat
  16. Tomàquet i formatge fresc
  17. Tomàquet i oli d’oliva
  18. Crema de festucs
  19. Guacamole 
  20. Formatge, enciam i tomàquet
  21. Salami vegà
  22. Olivada i mozzarella
  23. Hummus de cigrons
  24. Crema de cacauet

I tu, coneixes més farciments sense carn processada? Què hi poses als teus entrepans?

Per a més consells i idees sobre alimentació saludable, et fem dues propostes: consulta els altres articles del nostre blog o visita l’exposició Menja, Actua, Impacta, en què hi ha tot un apartat dedicat a la salut i els ultraprocessats. T’impactarà, ja ho veuràs!!

Aquest article ha estat publicat originàriament al portal web https://eat-life.fundesplai.org en el marc del projecte europeu EAT:LIFE.