març 28, 2023 | Malbaratament alimentari

Espigoladors: lluitant contra el malbaratament d’aliments

El malbaratament alimentari és una de les majors problemàtiques de la societat actual. A nivell mundial, la FAO estima que cada any es perden o es malgasten un terç de tots els aliments produïts pel consum humà. 

Aquests aliments malbaratats són els causants d’entre el 8 i el 10% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a escala global. És per aquest motiu que canviar la forma en què produïm i consumim aliments és clau per al medi ambient. De fet, un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) inclou entre els seus punts “reduir a la meitat el malbaratament d’aliments per càpita mundial en la venda al detall i a nivell dels consumidors, i reduir les pèrdues d’aliments en les cadenes de producció i subministrament”.

Encara que l’objectiu pot semblar ambiciós, trobem casos que demostren que és possible, com el de Dinamarca, país que en 5 anys va aconseguir reduir el seu malbaratament d’aliments en un 25%.

En aquest punt, cada cop són més les iniciatives que se sumen a canviar aquesta situació. Al nostre territori, des de fa uns anys, la Fundació Espigoladors lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari. El seu treball es basa en els principis de l’economia circular, un nou paradigma que trenca amb el model tradicional d’economia lineal en maximitzar l’ús dels recursos i minimitzar la generació de residus inutilitzables.

La intenció d’Espigoladors és recuperar i dignificar l’activitat “d’espigolar”, una pràctica antiga que consisteix en la collita i recol·lecció, a través d’un acord amb l’agricultor, de fruites i verdures que es descarten de mercat comercial a causa de la producció excedent, disminució de vendes o qüestions estètiques. Per a això, organitzen recol·leccions d’aliments (que no es poden vendre) directament al camp i els distribueixen a entitats socials per a proporcionar accés a aliments saludables a persones en situacions vulnerables.

També desenvolupen productes alimentaris sostenibles a partir de l’excedent recol·lectat a la seva cuina central al Prat de Llobregat, on ofereixen oportunitats de treball i capacitació a persones en risc d’exclusió social. A més, els Espigoladors també desenvolupen tallers, cursos, capacitacions, projectes educatius i activitats per crear consciència sobre el tema.

Parlem amb Espigoladors sobre la feina que desenvolupen.

Quina és la tasca que feu a la Fundació Espigoladors?

“Espigoladors es basa en tres objectius. El primer és lluitar per l’aprofitament alimentari, és a dir, en contra del malbaratament però a favor de l’aprofitament dels aliments, ja que actualment es llença molt menjar que està en perfectes condicions. Ens dediquem a la lluita sobretot en el sector primari, és a dir, l’agrícola, però també a totes les etapes de la cadena alimentària.

El segon objectiu és afavorir el dret a una alimentació sana i saludable per als col·lectius vulnerabilitzats. Els hi aportem fruites i verdures fresques per tal d’equilibrar les seves dietes i que no depenguin tant de productes industrialitzats o molt processats.

Per últim, el tercer objectiu d’Espigoladors és empoderar a aquestes persones que estan en risc d’exclusió social capacitant-los i donant-los feina.”

Com contribueix Espigoladors al compliment dels ODS?

A través d’aquests tres objectius és en el que es basa el nostre model i per tant, contribuïm als ODS. Per una banda, contribuïm directament amb la reducció de les pèrdues i del malbaratament. Un altre dels objectius al qual contribuïm és acabar amb la fam. No ho fem directament així, però podríem dir que una certa part de població accedeixi a una millora en la seva dieta i sí que surti de la situació d’inseguretat alimentària. Per una altra banda, garantir unes condicions de treball digne per a les persones que no ho tenen.

De manera indirecta afectem a altres ODS, en la qüestió climàtica, de desigualtats, de cooperació entre entitats i d’educació de qualitat.

Quin és l’objectiu de la vostra marca de productes vegetals Es Imperfect?

“L’obrador EsImperfect dona diferents sortides. Primer de tot, dona sortida a aquells excedents de fruita i verdura que no poden ser comercialitzats. Processant-los es converteixen en productes de primeríssima qualitat, amb valor ambiental i social.

El valor social és un dels altres objectius, pel que respecta a la inserció de persones en risc d’exclusió social. Aquestes persones treballen amb nosaltres una temporada, aprenent i guanyant capacitats, de manera que després poden sortir al mercat laboral, mentre nosaltres rebem noves persones.

En tercer lloc, també té una funció de laboratori, d’experimentació i innovació en economia circular.”

Si vols aprendre més sobre què pots fer tu contra el malbaratament alimentari, visita l’exposició Menja, Actua, Impacta!

 

Et recomanem també aquests articles: