El malbaratament alimentari és una de les problemàtiques més grans del sistema alimentari actual. Si el malbaratament alimentari fos un país, se situaria per darrera de la Xina i els Estats Units pel que fa a les emissions de CO2, segons dades de la FAO. Concretament, el 8% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle són a causa del malbaratament alimentari.
Pel que fa a la petjada hídrica, el malbaratament alimentari ocuparia el primer lloc, per davant de l’Índia, la Xina, el Pakistan o els Estats Units, també segons la FAO.
Les xifres són alarmants, però la notícia positiva és que des de les nostres llars podem fer moltes accions per a canviar aquesta tendència. Des de Som Gent de Profit han preparat un total de 123 consells per a evitar el malbaratament alimentari a les llars.
A més, si visites l’exposició Menja, Actua, Impacta et pots emportar un bon grapat de consells sobre com evitar el malbaratament alimentari. En un format “post-it” que podràs enganxar a la nevera o en algun altre lloc visible, tens l’opció d’agafar els consells que creguis que et seran més útils per a reduir el malbaratament.
Els consells estan relacionats amb la conservació dels aliments, amb l’organització i la planificació dels nostres àpats i amb l’aprofitament d’aquells aliments que s’estan fent malbé, entre altres. A continuació, en compartim alguns:
- La fruita i la verdura, comprem-la amb freqüència i en petites quantitats
- Posem peres i pomes a part. Acceleren la maduració de la resta de la fruita!
- Els ous, millor a la nevera i la punta cap avall!
- Els llegums secs, sempre en un lloc fresc i sense humitat
- Si tenim un alvocat que està massa verd, posem-lo en una bossa de paper amb un plàtan o una poma i madurarà abans.
- La millor manera de descongelar és dins la nevera!
- Congelem el formatge abans que es faci malbé. Aprofitem-lo per a fer cremes, pizzes, salses, etc.
- Controlem les dates de consum preferent (ja has fet el joc sobre les dates de consum preferent i de caducitat?)
- Tomàquets, cebes, pastanagues i patates, al rebost millor que a la nevera!
Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes i, sobretot, fes córrer la notícia que al Prat del Llobregat hi ha una exposició sobre alimentació sostenible i saludable que ens ajuda a fer canvis en el nostre dia a dia! Perquè… els petits canvis són poderosos!
Gràcies per contribuir a reduir el malbaratament alimentari!
Aquest article ha estat publicat originàriament al portal web https://eat-life.fundesplai.org en el marc del projecte europeu EAT:LIFE.