abr. 4, 2023 | Salut i ultraprocessats

Coneixes les Habilitats per a la Vida?

Has sentit a parlar alguna vegada de les Habilitats per a la Vida (HpV)? Es tracta d’habilitats, ideades per un grup d’experts educatius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que serveixen per transformar les relacions socials, sigui amb un mateix, amb altres persones o amb els nostres entorns.

En la conferència “Habilitats per a la vida, salut i sostenibilitat”, aprofundim en aquesta temàtica de la mà de la Gladys Herrera, comunicadora social, experta en producció de material educatiu i formadora de grups en HpV.

D’Habilitats per a la Vida n’hi ha moltes, però Herrera en parla de 10:

  • Autoconeixement
  • Comunicació assertiva
  • Presa de decisions
  • Pensament creatiu
  • Maneig d’emocions i sentiments
  • Empatia
  • Relacions interpersonals
  • Maneig de problemes i conflictes
  • Pensament crític
  • Maneig de tensions i estrés

La conferència reflexiona al voltant de la importància d’educar sobre aquestes habilitats, que formen part de la competència psicosocial dels individus, com a eina per millorar la relació de les persones amb la pròpia alimentació i la dels altres. També, entrenar les HpV ens permetrà també potenciar el pensament propi.

La Gladys Herrera analitza a la xerrada diverses paraules i els seus significats, com “assaborir”, “agradar”, “olors”, “colors”, “indústria”, “calories”, “ganes”, “dieta”, “educació”, “conversar”…

Es tracta de conceptes clau en l’àmbit de l’alimentació. Alguns d’ells tenen una connotació positiva, com poden ser “assaborir” o “colors”. D’altres, en canvi, poden tenir una connotació negativa, com és el cas d’“indústria” o “calories”.

També, es posa atenció en com ha canviat el significat d’algunes paraules amb el pas dels anys. Per exemple, abans s’utilitzava “dieta” com a menú del dia, mentre que ara en molts casos s’utilitza per fer referència a una alimentació restrictiva.

Amb les paraules analitzades, Herrera reflexiona sobre els hàbits alimentaris i la importància de menjar diversitat d’aliments, prioritàriament no processats. Parla de la diferència entre les persones que consumeixen aliments empaquetats i de procedència llunyana i aquelles que compren de proximitat i amb menys envasos.

A més, la conferència també remarca la importància d’aportar una relació d’igual a igual amb persones que s’alimenten diferent de nosaltres i de lluitar per una alimentació equitativa. 

Pots recuperar la conferència aquí.

Si t’ha agradat el contingut de la conferència i vols aprendre més sobre una alimentació saludable i sostenible, visita l’exposició Menja, Actua, Impacta!

 
 
 

Aquest article ha estat publicat originàriament al portal web https://eat-life.fundesplai.org en el marc del projecte europeu EAT:LIFE.