S’acosta el Nadal, una de les èpoques d’excessos en tots els sentits. En aquestes dates, plenes d’àpats en família, es produeix un augment del consum d’aliments que va estretament lligat a un major volum de menjar que llencem.
El malbaratament alimentari és una de les problemàtiques més grans de l’actual sistema alimentari i una de les protagonistes del Nadal. A Catalunya, es llencen 35 kg de menjar per persona l’any, una xifra que veu el seu pic durant les festes nadalenques.
En l’actualitat, aquest fenomen és el causant d’entre el 8 i el 10% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a escala global. Però, quan malbaratem aliments també estem deixant una petjada de carboni i hídrica, d’ocupació del sòl i generant un cost econòmic.
Els 35 kg de menjar que cadascú de nosaltres llencem a l’any representen:
- 59 kg de CO2: l’equivalent a anar en cotxe de Barcelona a Bilbao
- 2800 litres d’aigua: l’equivalent a 142 dutxes
- 302 m2 de terra llaurada o dedicada a pastures i prats
- 112 euros
A continuació, et deixem 7 idees per fer els àpats de Nadal més sostenibles.
1. COMPRA I CUINA LA QUANTITAT JUSTA DE MENJAR
Planificar bé la quantitat d’aliments i productes que necessitaràs a cada dinar o sopar és clau per reduir el menjar que llences. Amb una bona planificació prèvia dels àpats i menús previstos, compraràs la quantitat justa de menjar.
Amb aquests aliments, pensa un menú que tingui les quantitats adequades al nombre de comensals i evita fer més plats dels que són realment necessaris.
2. APROFITA LES SOBRES
Tot i haver fet una bona planificació dels ingredients i les quantitats, és possible que no tothom tingui molta gana ni mengin en quantitats similars i quedin sobres de menjar, oi? Doncs, aprofita-les per elaborar altres plats! Pots cuinar, per exemple, sopes, croquetes, amanides, canelons…
Però, si no vols cuinar més, una opció ràpida és guardar les sobres en carmanyoles i repartir-les als teus convidats o congela-les
3. CONTROLA LES DATES DE CADUCITAT DELS PRODUCTES
Evitem llençar aliments perquè hagi vençut la seva data de caducitat. Organitza i prepara àpats tenint en compte les dates de caducitat de cada aliment.
Recorda que no és el mateix la data de caducitat que la data de consum preferent. La data de caducitat indica el dia o mes fins al qual pots consumir un aliment de forma segura i, una vegada passada la data, no s’ha de consumir. En canvi, el consum preferent és la data en què el productor recomana consumir el producte, però és possible que després d’aquesta l’aliment encara sigui segur per a la ingesta.
Així doncs, fixa’t en això abans de descartar un aliment! Si ja ha passat la data de consum preferent d’un producte, però fa bona cara, olor i gust, encara el podràs consumir.
No oblidis tampoc que, independentment de la data de caducitat o consum preferent, els aliments s’han d’emmagatzemar correctament perquè no es facin malbé. Aquí trobaràs consells per conservar-los millor i durant més temps.
4. FES RECEPTES QUE ES PUGUIN COMPLEMENTAR
Per aprofitar els aliments al màxim, prioritza fer diverses receptes que tinguin en comú alguns ingredients. Per exemple, si has comprat pastanagues per fer uns entrants per al dinar de Nadal, aprofita-les per també fer una amanida o un pastís de pastanaga.
L’objectiu és comprar menys varietat de productes i fer més receptes amb els mateixos ingredients. D’aquesta manera, evitem llençar menjar que només utilitzem per a un sol plat d’un àpat.
5. CONSUMEIX PRIMER ELS ALIMENTS QUE TENS A CASA
Realment necessites comprar expressament per als àpats de Nadal? Abans de fer una visita al supermercat, comprova els aliments que tinguis a casa i prioritza el seu consum en comptes de comprar-ne de nous.
6. COMPRA EN COMERÇ LOCAL I DE PROXIMITAT
Sempre és recomanable afavorir el comerç local i de proximitat. D’aquesta manera, aconseguiràs minimitzar l’impacte mediambiental de la teva compra, entre d’altres, a conseqüència de la reducció dels processos de transport.
7. DIGUES NO AL PLÀSTIC
És habitual que en els àpats de Nadal mengin moltes persones i, conseqüentment, s’utilitzi una gran quantitat de plats, gots, copes i coberts. La feina afegida d’haver de netejar aquests estris de cuina pot conduir a utilitzar plats, gots i coberts de plàstic. Millor aposta per les alternatives de cartró, fusta o altres alternatives biodegradables més sostenibles per al medi ambient.
Si vols aprendre més sobre alimentació i sostenibilitat, no et perdis l’exposició Menja, Actua, Impacta!
Aquest article ha estat publicat originàriament al portal web https://eat-life.fundesplai.org en el marc del projecte europeu EAT:LIFE.