Per què les abelles estan en perill?

Les abelles són les principals pol·linitzadores de plantes i cultius al planeta. Què vol dir això? Doncs que s’encarreguen de la pol·linització i reproducció de les plantes, i  sense elles, diferents ecosistemes col·lapsarien i això portaria a una pèrdua incalculable de biodiversitat, a banda de la desaparició massiva de cultius. Són tan importants com les plantes que ens mengem i l’aire que respirem!

De fet, Albert Einstein ja deia que «Si les abelles desapareguessin del planeta, a la humanitat només li quedarien quatre anys de vida».

La mala notícia és que totes les espècies d’abelles estan en declivi, tant les abelles socials, com l’abella de la mel, com les abelles solitàries. De fet, fins i tot algunes espècies d’abelles ja han desaparegut.

Els pol·linitzadors per excel·lència són les abelles i actualment pateixen diverses amenaces per multitud de factors

  • La biodiversitat de flors ha disminuït
  • L’exposició continuada a pesticides
  • El contacte amb paràsits que els humans propaguem accidentalment amb el comerç
  • Falta de compromís internacional
  • Desconeixement de la població
  • Estrès i canvi climàtic
  • Pèrdua d’hàbitat

Tot i que hi ha estudis que evidencien la regressió dels abellots i de les abelles salvatges, manquen moltes dades. Falten també dades de pol·linitzadors en algunes parts del món, perquè la majoria de les dades són americanes i europees.

El problema d’aquesta falta d’estudis recau en què manquen bones dades sobre l’abundància i distribució de les diferents espècies d’abelles. A més, fins i tot encara falten espècies per descriure. Sense això és difícil estimar la disminució i generar estratègies de conservació prioritàries.

Factors causants del declivi

Hi ha diferents factors que propicien el declivi de les abelles, com són els pesticides i insecticides que es fan servir als camps de conreu o el canvi climàtic.

En aquest desplegable t’expliquem alguns dels factors que amenacen les abelles:

Com podem revertir la situació?

És evident que és necessari prendre mesures per a aturar la disminució d’abelles. Hi ha molts factors que les afecten i pot ser complicat treure conclusions clares, però això no significa que no hi hagi d’haver mesures de conservació.

A continuació trobaràs algunes mesures generalistes que ajudarien a la conservació de les abelles:

  • Potenciar la biodiversitat de recursos florals: posar testos i jardins amb especies florals adequades, sembrar flors als marges de camps o deixar trossos d’hàbitat natural entre terres de cultiu. Això promou la pol·linització de cultius i la biodiversitat de les abelles.
    > 23 plantes per afavorir les abelles
  • Educació i divulgació: exposar el problema que suposa quedant-nos sense abelles i apropar a la ciutadania a la natura, que cada cop viu en entorns més urbanitzats.
  • Planificació territorial: ciutats més sostenibles. Una ciutat amb abundància d’espais verds, horts urbans o jardins verticals seria compatible amb les activitats social i econòmiques i la curadel medi ambient. A la llarga, aquest tipus d’espais també seran necessaris per a proporcionar oxigen i regular la temperatura de les ciutats.
  • Reducció de pesticides: es fan servir desmesuradament i sense motiu en moltes ocasions. Seria molt convenient desenvolupar programes d’avaluació de riscos a curt i llarg termini, un protocol d’aplicació per hàbitat i pesticida i un sistema d’assessorament eficaç al col·lectiu agricultor, així com incentius per afavorir l’agricultura ecològica sense pesticides.
    > Anima’t a fer un hort ecològic!
  • Proporcionar llocs de nidificació adequats, ja siguin estructures, cavitats, sòl nu o simplement amb l’augment de diversitat floral autòctona.
    > Saps com fer un hotel d’insectes?
  • Més estudis i programes de monitorització: hi ha un gran desconeixent general en algunes qüestions fonamentals pel que fa al declivi de les abelles. És important desenvolupar metodologies de monitorització més eficients i mètodes per mesurar la diversitat, abundància i distribució de les especies d’abelles.
  • Prevenció en introduccions d’abelles no autòctones i patògens: control del comerç d’espècies d’abelles i implementar controls de quarantena estrictes per a cada moviment efectuat. Cal evitar com sigui la introducció d’espècies d’abelles no natives i per això, cal també endurir les polítiques.
I què pots fer tu?

Doncs et recomanem que llegeixis aquest article:

> 9 idees per conèixer i ajudar les abelles

I també que miris la conferència “Què els passa, a les abelles?” que es va celebrar el 16 de maig de 2023 per celebrar el Dia Mundial de les Abelles!

Si vols aprofundir en aquest i altres aspectes de l’alimentació saludable i sostenible, et convidem a l’exposició MENJA, ACTUA, IMPACTA. Recorda que si et cuides tu, també cuides al planeta!

 
 

Aquest article ha estat publicat originàriament al portal web https://eat-life.fundesplai.org en el marc del projecte europeu EAT:LIFE.