L’entrevista: Super Coop Manresa – SuperMercat Cooperatiu

Imagina que arran de la projecció d’un documental a la teva ciutat naixés una iniciativa com un supermercat cooperatiu. Això va passar a Manresa l’any 2018, tot i que ja hi havia precedents similars a la comarca que van fer més fàcil el camí. 

Així doncs, el grup motor de la Super Coop Manresa es va constituir el juliol del 2018. Aquest projecte de supermercat cooperatiu ha anat creixent i consolidant-se fins avui, en què el projecte ja és una realitat i compta amb 750 persones sòcies.

Consideren que amb la compra quotidiana podem transformar l’entorn, creant vincles econòmics més justos i respectuosos amb el medi ambient. La Super Coop Manresa és una cooperativa que es regeix per valors com la participació, la sobirania alimentària, els productes de proximitat i ecològics, la sostenibilitat i el territori, l’alimentació accessible i l’economia social i solidària.

ELS ORÍGENS DE LA SUPER COOP

“La Super Coop aquí a Manresa no neix per casualitat, ja existien molts precedents que ens hi van dur. Hi havia la cooperativa Frescoop i la Mengem Bages, que ja recollien una demanda social de sobirania alimentària. A més, comptàvem amb tota una pagesia al voltant de la ciutat i més enllà, ja que la quantitat de producció ecològica de qualitat a la comarca del Moianès és increïble. 

Vam organitzar un cinefòrum sobre un reportatge d’un supermercat cooperatiu que funciona des del 1973 a Brooklyn. La projecció va tenir un èxit impressionant i es va aprofitar per recollir dades de persones que estiguessin interessades en la iniciativa. Així es va anar ampliant cada cop més el nucli impulsor fins que hi va haver prou energia i suficients persones interessades per a engegar el projecte.”

COM FUNCIONA LA COOPERATIVA?

“Super Coop Manresa és una cooperativa. Les persones sòcies són propietàries i a la vegada són treballadores. Treballen tres hores mensuals a caixa, reposant productes, etc. També prenen totes les decisions en diferents cercles estratègics. Cada cercle s’ajunta després en un cercle de coordinació on es prenen les decisions generals de la cooperativa.

Dels 750 socis i sòcies -que també són persones consumidores- algunes actuen com a empreses proveïdores. Per exemple, un dels socis fundadors té les empreses Frescoop i Mengem Bages, que també són distribuïdores.”

QUINS AVANTATGES TÉ EL MODEL DE LA SUPER COOP?

“La cooperativa ha rebut ajuts institucionals i, sobretot, d’altres cooperatives que ens han assessorat i han col·laborat en la iniciativa. Nosaltres ara també assessorem a projectes que estan naixent.

A més, volem destacar que ens trobem en un local del centre de Manresa, al Mercat de Puigmercadal. El local estava una mica deixat, de manera que estem contribuint a reedificar-lo; i també estem ajudant a avivar el mercat, que estava molt moix. Tot plegat és una sinergia que convé a tothom.

Pel que fa al fet que els productes siguin de proximitat, implica un estalvi monumental per a tots els contribuents, perquè no cal construir vies noves.

Si parlem de la vessant humana, els pagesos i pageses saben que poden comercialitzar els seus productes al preu que considerin. De cap manera la cooperativa imposa res de res. A partir del preu que fixa la pagesia, la cooperativa estableix un preu per a obtenir cert benefici i seguir funcionant.

Aquest sistema permet que hi hagi moltes més iniciatives de gent que s’engresca, que ens permeten gaudir d’una sobirania alimentària que ens protegeix. Sobretot, ens protegeix en cas de grans desastres com ara les restriccions arran de la Covid-19 o quan un vaixell va quedar encallat al canal de Suez provocant el bloqueig d’una de les principals rutes comercials del món.

En definitiva, cultivem la nostra pròpia sobirania alimentària per no haver de dependre de l’exterior i poder gaudir del que tenim a prop, alhora que promovem la feina i la inserció sociolaboral de les persones del voltant.”

QUINS SÓN ELS REPTES PRINCIPALS?

“Més enllà de les bones idees, cal passar a la concreció del projecte. Comprar a la Super Coop i formar-ne part implica un canvi d’hàbits que no sempre és còmode ni fàcil. Aprofitem les festes que se celebren a Manresa per intervenir-hi i explicar la iniciativa. Creiem que és molt rellevant donar-nos a conèixer i donar un impuls per a engrescar més gent amb la idea que val la pena canviar aquests hàbits, perquè representen el futur. El futur tendirà a apropar-se a allò local i no pas a allò que vingui de fora.”

Què t’ha semblat, l’entrevista? Coneixies els supermercats cooperatius? T’agradaria que n’hi hagués algun a la teva ciutat? És possible que ja en tinguis algun! Vine a l’exposició Menja, Actua, Impacta i descobreix com pots escollir productes de proximitat en comerços com la Super Coop Manresa!

Aquest article ha estat publicat originàriament al portal web https://eat-life.fundesplai.org en el marc del projecte europeu EAT:LIFE.