L’entrevista: Ramaderes de Catalunya

Estrenem un nou format al blog: “L’entrevista”! A l’exposició Menja, Actua, Impacta trobaràs diverses persones expertes en alimentació sostenible i saludable. Les anirem compartint aquí per tal que puguis recuperar aquelles entrevistes que més t’hagin cridat l’atenció durant la visita a l’exposició.

Avui publiquem el testimoni de la Cristina de Llanos, de la xarxa Ramaderes de Catalunya. Aquest col·lectiu va néixer el 8 de març del 2018 amb l’objectiu de dir prou a la desigualtat de gènere que pateixen les dones en el sector de la ramaderia. Podeu fer un cop d’ull al vídeo “Sense pastores no hi ha revolució!” en què recullen alguns dels comentaris que reben sovint i que il·lustren com de necessària és l’existència de Ramaderes de Catalunya.

A més, des de Ramaderes de Catalunya reivindiquen i promouen la ramaderia extensiva, la sobirania alimentària i la cura i respecte pel medi ambient.

DOBLEMENT MOBILITZADES

“A Ramaderes de Catalunya tenim un lema que diu ‘doblement invisualitzades, doblement mobilitzades’. Estem invisualitzades pel fet de treballar al món rural i pel fet de ser dones. 

Els objectius de Ramaderes de Catalunya, doncs, són els de visualitzar la nostra tasca i explicar els beneficis de la ramaderia extensiva a través de les xarxes socials, entrevistes i altres eines de comunicació. També tenim com a prioritat reivindicar que, com a dones, podem fer la mateixa feina que un home i que podem exercir com a pastores exactament igual que ho fan ells.”

EL PAPER DE LA DONA AL MÓN RURAL 

“El que volem, doncs, és reivindicar el paper de la dona en el món rural. Però també volem reivindicar el paper de les nostres àvies, perquè les pastores no hem aparegut de cop i volta com un bolet. La dona sempre s’ha ocupat dels ramats, de les gallines, dels conills, dels cabrits i dels xais. Però, lamentablement, hi solia haver un home davant que li feia ombra.

D’altra banda, a Ramaderes de Catalunya tenim la funció de recolzar-nos mútuament, ja sigui resolent dubtes, com ara “tinc una cabra que no pot parir, què faig?”. També ens recolzem en l’àmbit personal, totes hem viscut situacions similars i ens ajudem i escoltem les unes a les altres.”

AVANTATGES DE LA RAMADERIA EXTENSIVA

“En primer lloc, la ramaderia extensiva és beneficiosa per a la natura perquè aporta major seguretat de cara a la propagació d’incendis. Bé, també és un benefici per a la població, evidentment. A mesura que els animals van pasturant, mengen i, per tant, eliminen les fulles i l’herba que hi ha al bosc. Això implica que disminueixi la càrrega de “combustible” que en cas d’incendi cremaria.

En segon lloc, la ramaderia extensiva aporta una major biodiversitat. Els animals, quan pasturen, també deixen les seves femtes, que serveixen com a abonament pel bosc. A més, en la femta, treuen llavors de la pastura del dia anterior, de manera que la llavor i la femta queden juntes, en una barreja que podriem dir que és l’adob perfecte.

A les cabres, ovelles i vaques se’ls pot enganxar la llavor perquè la dipositin el dia següent o al cap de dos o tres dies en diferents punts del territori. Així fan una dispersió de llavors per tot l’entorn on viuen.

A mesura que mengen el sotabosc, permeten que pugui entrar més llum del sol. Entre els fems, les llavors i que hi ha més llum, creen una major possibilitat perquè noves herbes germinin i creixin. Això, a la vegada, facilita que hi hagi nous insectes, cucs i ocells, de manera que, en general, aporta més flora i fauna a l’entorn.”

 

Localització de les pastores que formen la xarxa Ramaderes de Catalunya.

“La ramaderia extensiva també aporta molts beneficis per a la població, ja que proporciona aliments de gran qualitat i molt sostenibles, com ara la carn o la llet, que amb altres sistemes poden ser molt contaminants i menys saludables.

En definitiva, els animals aprofiten recursos de la natura, com les fulles de les alzines o els aglans i els transformen en productes de primera qualitat per a l’alimentació de les persones. La salut de la ciutadania és una de les nostres prioritats.”

 

REPTES DE FUTUR

 

“El principal repte de la ramaderia extensiva de l’actualitat i del futur és la viabilitat econòmica dels ramats, ja que molta gent ha plegat perquè no es podia guanyar dignament la vida. A més, hi ha jovent que s’hi vol sumar o vol ocupar-se del ramat dels seus pares, però opta per no fer-ho per la incertesa econòmica que implica dedicar-s’hi.

Això es podria solucionar si la societat valorés els nostres productes i apostés per la ramaderia extensiva. Que quan algú vagi a comprar, pensi en quin pastor/a té més a prop i que li compri a ell/a, per exemple.

Un altre dels grans reptes a què hem de fer front és la gran burocràcia que recau sobre nosaltres. Sovint, s’aplica la mateixa normativa a una gran empresa que a una petita. Això comporta que, si una persona que té un ramat vol fer un obrador per a fer formatge, moltes vegades ho deixi córrer per la gran quantitat de requisits que li demanen.

Finalment, un altre gran repte és el del canvi climàtic. Si seguim així, tindrem temporades amb menys aigua i temperatures més càlides en general. Haurem de buscar la manera de fer la pastura encara més ecològica i conservar millor l’entorn.

Tot i així, crec que la crisi climàtica servirà per a reafirmar els beneficis de la ramaderia extensiva, ja que permet obtenir aliments de gran qualitat amb dependència exclusiva de l’entorn del pastor/a. És a dir, no cal dependre de soja que arribi transportada en un vaixell, per exemple.”

Què t’ha semblat, aquesta entrevista? Coneixies Ramaderes de Catalunya? I de la ramaderia extensiva, n’havies sentit a parlar?

Aquest vídeo es troba al mercat de solucions de l’exposició Menja, Actua, Impacta. Vine i descobreix molta més informació sobre el consum de proteïna animal i sobre el comerç de proximitat. No t’ho pensis més!!