“La teva dieta pot salvar el planeta”, d’Aitor Sánchez

L’Aitor Sánchez explica al seu blog que es va endinsar en el món de la salut quan, de petit, la seva mare li va regalar els fascicles de “Érase una vez… El cuerpo humano”. Vegem, a continuació, tot el que ha après des d’aleshores fins a dia d’avui, que ja us avancem que no és pas poc… 

La conferència d’aquest Dietista-Nutricionista i influencer es titula com un dels seus llibres: “La teva dieta pot salvar el planeta”. Però, quina és la importància de parlar d’alimentació i sostenibilitat? 

Un dels factors més rellevants és que menjar és una acció que fem totes les persones diverses vegades al dia. Així doncs, tots i totes podem decidir, amb cadascun dels nostres àpats, quin impacte generem en el planeta.

L’Aitor també destaca que s’ha emocionat en veure, a Menja, Actua, Impacta, que les temàtiques que es tracten a l’exposició són les mateixes que ha recollit al seu llibre: la petjada de carboni generada pels milers de kilòmetres que recorren els aliments que mengem; el cost de la producció alimentària; els models d’explotació animal; el cost social dels aliments malsans; o la repercussió dels envasos de plàstic, entre altres. 

En la conferència fa una breu pinzellada de cadascuna d’aquestes temàtiques. Per exemple, sobre la llet, compara l’impacte ambiental de la llet de vaca amb el que provoca la de soja. Sánchez justifica que la llet de soja és la que té més sentit en la comparació perquè, com la llet de vaca, ens aporta proteïnes. Així doncs, davant un valor nutricional molt semblant, la llet de vaca genera una petjada de carboni tres vegades superior que la de soja, segons un estudi realitzat a Oxford.

En parlar dels envasos i plàstics d’un sol ús, diu que, segons el seu punt de vista, “Reciclar” és l’”R” còmode, en referència a les 3 R de la sostenibilitat. Explica que és l’”R” que no et fa replantejar el model de consum. És una “R” poc combativa, és la de la conveniència. Les altres dues “R”, una mica oblidades, són les que plantegen un canvi del model de consum real: reduir i reutilitzar.

Et recomanem que miris la conferència completa de l’Aitor Sánchez, t’assegurem que val molt la pena. Però si vols una versió una mica més reduïda, la trobaràs al canal de YouTube del mateix Aitor.

I si vols aprofundir encara més en la temàtica, visita’ns a l’exposició Menja, Actua, Impacta i descobreix tot allò que et cal saber sobre l’alimentació sostenible i saludable!

Aquesta conferència s’ha realitzat en el marc del projecte europeu EAT:LIFE. Els continguts d’aquesta conferència són responsabilitat exclusiva de Fundesplai i no reflecteixen necessàriament l’opinió de la Unió Europea.

L’article ha estat publicat originàriament al portal web https://eat-life.fundesplai.org en el marc del projecte europeu EAT:LIFE.