És ben sabut que les plantes desenvolupen moltes funcions vitals en els ecosistemes com subjectar el substrat, proporcionar oxigen, consumir CO2 de l’atmosfera… però també són una font d’alimentació imprescindible per a molts animals i també per als humans.
Antigament, la transmissió oral dels usos de les plantes era imprescindible per a la supervivència perquè exercien una funció vital. En altres paraules, calia conèixer correctament què aportava cada planta al cos perquè si no podies fins i tot morir. En canvi, actualment no és necessari aquest coneixement per alimentar-nos correctament.
En aquesta línia treballa des del 2016 el col·lectiu Eixarcolant. Eixarcolant pretén fomentar un model de producció, distribució i consum d’aliments, i de desenvolupament socioeconòmic més sostenible, ètic i just, a través de la recuperació de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals.
Per tal de dur-ho a terme, treballen en un ampli ventall d’àmbits: la recerca, la dinamització territorial, la divulgació, la formació, i l’assessorament.
Aprofitant la seva visita a l’exposició Menja, Actua, Impacta, hem parlat amb la Jana Peters, biòloga especialitzada en sostenibilitat ambiental i economia ecològica i membre del col·lectiu Eixarcolant.
QUÈ ÉS EL COL·LECTIU EIXARCOLANT?
“Som una entitat i cooperativa sense ànim de lucre que estem a Jorba, al costat d’Igualada, a la comarca de l’Anoia i ja fa quasi set anys que treballem promovent tot un sistema agroalimentari més sostenible.
Nosaltres, però, sempre reivindiquem que l’eina per fer això, a part del producte de proximitat i una agricultura ecològica, són el que anomenem plantes oblidades; on posem les plantes silvestres comestibles i també totes aquelles varietats agrícoles tradicionals.”
QUINES SÓN LES SEVES LÍNIES D’ACTUACIÓ?
“El col·lectiu Eixarcolant treballa en unes deu línies d’actuació ara mateix, totes elles amb aquest objectiu de fer un sistema agroalimentari més sostenible d’acord a aquestes plantes oblidades. I a partir d’aquí, fem un ventall molt ampli de coses.
És important que aquestes espècies o el seu coneixement associat no es perdi. Per una banda, fem prospecció etnobotànica, que vol dir anar a parlar amb gent gran i recuperar el coneixement. Per l’altra banda, també tenim un banc de llavors, on totes aquelles que són cultivades les anem plantant perquè no es perdin.
Si tenim aquestes plantes, però ningú les coneix tampoc serveix de res. Aleshores, fem diferents activitats divulgatives, però també material divulgatiu, llibres i calendaris, per tal que la gent les pugui conèixer.
També, perquè la gent les pugui adquirir, aquestes llavors de plantes oblidades estan a la venda i estem començant la línia d’alimentació per fer que la gent pugui tastar de primera mà les espècies i varietats.”
QUÈ SÓN LES PLANTES SILVESTRES COMESTIBLES?
“Les plantes silvestres comestibles són totes aquelles plantes que neixen de forma espontània, que no cal que nosaltres les plantem, sinó que elles ja hi són al banc de llavors als sòls i que depèn de l’ambient en què ens trobem doncs creixeran unes o altres. Són totes aquelles que podem aprofitar per alimentar-nos-en.”
QUINES ACTIVITATS ORGANITZA EL COL·LECTIU EIXARCOLANT?
“Es fan moltíssimes activitats tant a l’àmbit més particular, com a instituts, escoles… però també moltes en centres cívics i per a ajuntaments. Se’n fan moltíssimes arreu del territori català.”
Vols aprendre més sobre productes de proximitat? Vine a veure l’exposició Menja, Actua, Impacta!
Este artículo ha sido publicado originariamente en el portal web https://eat-life.fundesplai.org en el marco del proyecto europeo EAT:LIFE.