Com recuperar l’agricultura amb llavors d’abans

Des del neolític, l’agricultura ha sigut un dels fonaments de la nostra supervivència com a espècie. A Catalunya, i al món, el conreu ha sigut crucial en l’evolució de les societats i cultures. A casa nostra ha marcat moments tan importants com la Guerra dels Remences o les lluites agrícoles actuals que demanen preus justos pels seus productes.

L’agricultura catalana genera aproximadament 1,6 mil milions d’euros d’ingressos anuals i ocupa, segons l’IDESCAT, aproximadament 53.100 persones treballadores. A més a més, els espais agrícoles tenen un paper fonamental en el paisatge i contribueixen a la riquesa cultural.

L’agricultura moderna industrialitzada, però, ha afavorit l’homogeneïtat de conreus, posant en risc la diversitat agrícola que caracteritzava Catalunya.

En aquest article explorarem com la recuperació de llavors de varietats de conreus antigues pot afavorir l’agricultura sostenible i diversa.

La diversitat, en risc

L’agricultura moderna industrialitzada, enfocada en cultius comercials d’alt rendiment i homogeneïtat, ha portat a la pèrdua de la gran diversitat agrícola que tradicionalment ha caracteritzat Catalunya i moltes altres regions del món. Moltes espècies  de cultiu autòctones i tradicionals han sigut desplaçats per cultius econòmicament més rendibles.

Un informe recent de l’Associació d’Agricultura Sostenible de Catalunya (AASC), assenyala que durant els darrers 100 anys hem patit una dràstica disminució en la diversitat de cultius, portant moltes espècies autòctones i varietats tradicionals a prop de l’extinció.

L’informe troba que la diversitat de cultius a Catalunya està disminuint a un ritme ràpid. El 2021, només es conreaven 1.000 varietats de cultius a Catalunya, en comparació amb les 10.000 varietats que es conreaven el 1950.

Aquesta disminució de la diversitat de cultius és causada per diversos factors, com per exemple;  la demanda dels mercats, tant locals com globals, l’ús de pesticides i herbicides,  i el canvi climàtic, entre d’altres

En els últims anys, hi ha un moviment creixent per recuperar l’agricultura tradicional amb sistemes de producció sostenibles. Aquest moviment defensa un sistema agrícola més sostenible i respectuós amb la natura. Es basa en els principis de l’agricultura ecològica, que inclouen la rotació de cultius, el compostatge i la gestió natural de plagues.

Revivint el passat: recuperem espècies de cultiu

A Catalunya hi ha un gran moviment que busca la recuperació de llavors d’espècies i varietats de cultiu desaparegudes o en desús i cada cop té més força; persones que es dediquen a l’agricultura, científiques i amants de les plantes col·laboren per preservar i tornar a introduir varietats autòctones.

Tant és així, que arreu del territori català hi ha diversos bancs de llavors, autogestionats i també de la Generalitat, que duen a terme les tasques de recollir, investigar, reproduir i emmagatzemar en bones condicions el nostre patrimoni agrícola.

Aquesta tasca no només té a veure amb la biodiversitat, que és molt important, també amb la diversitat de gustos i colors, textures oblidades, tradicions culinàries i la promoció de la seguretat alimentària local. 

Algunes de les entitats o institucions catalanes referents en la recuperació de llavors tradicionals són: