La Carxofa del Prat està de moda!

Ens trobem just entre les estacions de l’hivern i la primavera, per tant, és l’època ideal per a apropar-se a la Carxofa del Prat i degustar-la de la millor manera! A més, amb motiu de la tretzena edició del Març Gastronòmic, diversos restaurants ofereixen productes Km0 per a promoure els aliments de proximitat del Baix Llobregat.

La Carxofa del Prat, que es cultiva al Parc Agrari del Baix Llobregat, és de la varietat carxofa blanca de Tudela. És una hortalissa amb un gust suau i poc aspre molt característic. Es considera la reina dels cultius del Delta central del Llobregat, perquè la carxofera és una planta que necessita climes temperats. És per això que la conca mediterrània és el seu paradís. L’àrea del Delta, entre el mar i les muntanyes de la serralada litoral és una terra molt rica en minerals i climàticament ideal per a la carxofa.

> Vols saber més sobre la història de la Carxofa del Prat? Llegeix l’article “La carxofa, la reina del Prat!” 

11 BENEFICIS DE MENJAR CARXOFA

 

La carxofa té uns alts valors nutricionals. Conté moltes vitamines, especialment B1, B2, B3 i en petites quantitats, vitamina C. També ens aporta substàncies amb efectes fisiològics positius que faciliten la formació i eliminació de bilis, amb efectes antiinflamatoris i reguladors del colesterol.

Diversos estudis, com ara “Composició química de la carxofa i evidencies sobre els seus efectes favorables per a la salut” apunten que, a més, la carxofa ajuda a rebaixar el nivell de sucre a la sang, minimitza els efectes de la diabetis i ajuda a combatre l’obesitat. També expliquen que la carxofa ajuda a expulsar toxines i àcid úric i que millora malalties com la gota i l’artritis. Finalment, és de gran ajut en el procés de recuperació de malalties hepàtiques.

I és que té tants beneficis per a la salut que fins i tot hi ha empreses farmacèutiques que fabriquen càpsules amb extracte de carxofa concentrat i les comercialitzen com a “fitoremeis” per a diferents dolències. És ben bé un súperaliment!

Tot són avantatges per a la salut  a l’hora de menjar carxofes!

> Descobreix més secrets de la Carxofa del Prat

ON ES POT COMPRAR CARXOFA DEL PRAT?

Un dels grans avantatges de comprar i consumir Carxofa del Prat, a part dels beneficis per a la salut, és que és un producte de proximitat que s’ha cultivat al mateix municipi o a pocs quilòmetres d’on vivim. Per tant, consumint Carxofa del Prat (a la primavera o la tardor) afavorim el comerç de proximitat i temporada. D’aquesta manera, reduïm la petjada ecològica dels nostres àpats, ja que les carxofes no han de fer un recorregut gaire llarg des del camp fins a la taula i tampoc necessiten cambres frigorífiques per a conservar-se. 

> Vols més informació sobre el recorregut que fan els nostres aliments del camp fins la taula? Llegeix l’article “De l’hort al plat: i tu, quin camí tries?”

La Carxofa del Prat es pot comprar, principalment, al Mercat de pagès que se celebra cada dissabte al matí, de 8 a 14h, a la plaça de Pau Casals del Prat de Llobregat. Aquestes carxofes venen directament del Parc Agrari del Baix Llobregat sense cap intermediari, per tant, són d’una qualitat excel·lent i molt fresques! Recorda que es tracta d’un mercat de temporada; primavera i tardor són les millors estacions per a la carxofa.

Però el Mercat de pagès del Prat no és l’únic lloc on es pot trobar la famosa Carxofa del Prat! La majoria de supermercats i fruiteries del Prat de Llobregat i d’altres poblacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona també en tenen, i fins i tot ja es troba també en altres indrets de Catalunya.

A més, durant el març i l’abril, el Prat de Llobregat celebra les festes de la Carxofa Prat, en què hi haurà una carxofada, la Fira de la Carxofa, una barreja de Jazz i carxofes i més!

L’exposició MENJA, ACTUA, IMPACTA (i totes les instal·lacions de Fundesplai) està envoltada d’un Parc Agrari immens que ens ofereix una gran varietat de productes autòctons de molta qualitat. Si la Carxofa del Prat t’agrada tant com a nosaltres, no dubtis a fer un cop d’ull a aquestes receptes amb carxofa per a descobrir noves maneres de cuinar-la i llepar-te els dits!

Acabem amb una informació d’allò més curiosa sobre la carxofa… Concretament, sobre l’origen del seu nom científic: Cynara. Un mite grec explica que Zeus es va enamorar d’una donzella anomenada Cynara. La va convertir en deessa i la va portar a l’Olimp. Però ella trobava molt a faltar a la seva família i va tornar a la seva llar. Zeus, enfadat, va decidir convertir-la en carxofa. D’aquí és d’on prové el seu nom científic: Cynara.

Què t’ha semblat? Coneixies tots els beneficis de menjar carxofa? Has tastat mai la Carxofa del Prat? Vine a l’exposició MENJA, ACTUA, IMPACTA i coneix tot el que et cal saber sobre el comerç de proximitat i el Parc Agrari del Baix Llobregat!

Aquest article ha estat publicat originàriament al portal web https://eat-life.fundesplai.org en el marc del projecte europeu EAT:LIFE.

Més informació sobre Aliments de proximitat i temporada, Salut i ultra processats

Entrevista

28/03/2023

Espigoladors: lluitant contra el malbaratament d’aliments

Coneix la Fundació Espigoladors, una de les múltiples iniciatives que han sorgit darrerament per lluitar contra la pèrdua i el malbaratament dels aliments.

Recurs

21/03/2023

9 tipus d’algues comestibles

Cada cop més persones estan incorporant les macroalgues i microalgues en la seva dieta. En alguna ocasió n’has menjat? Saps que són una gran font de nutrients?

En profunditat

14/03/2023

5 fonts de proteïna alternatives a la carn

Descobreix noves fonts de proteïna alternatives a la carn tradicional, que generen un menor impacte en el medi ambient.