8 fruites de proximitat per endolcir l’estiu

Saps quins productes es cultiven a Girona? O a Barcelona? Sabies que la província de Lleida és la major productora de préssecs de tot l’Estat (segons dades del 2019)? Compartim algunes fruites que es troben en el seu moment àlgid durant l’estiu i que pots trobar ben a prop de casa:

1. ALBERCOC

Comencem per l’albercoc, una de les fruites de l’estiu per excel·lència. El seu sabor dolç és tan bo com nutritiu. Tal com explica un exhaustiu article del portal Ets el que menges, l’albercoc té un efecte antioxidant elevat, pot actuar com a antiinflamatori i com a protector del fetge, té efecte dermoprotector i serveix com a precaució en cas de càlculs renals.

A més, Catalunya és la quarta Comunitat Autònoma en producció d’albercoc a escala estatal (segons la producció del 2019).

> Més informació

2. FIGA

Què en saps, de la figa? Potser saps que és rica en fibra i que millora el restrenyiment, oi? Però sabies que impedeix la reabsorció del colesterol? I que també se’n recomana el consum en cas d’osteoporosi o anèmia? Això es recomana perquè són riques en calci i ferro, sobretot.

Catalunya és una de les grans productores estatals de figues, tot i que la primera és, amb molta diferència, Extremadura. La gran majoria de figues catalanes es produeixen a la província de Lleida (més de 5.300 tones anuals).

> Més informació

3. MADUIXA

La maduixa té efectes molt positius per a la salut: conté substàncies beneficioses per al cor, ens pot ajudar a prevenir l’envelliment, a tonificar els ronyons i a prevenir les càries, entre altres.

Més del 90% de les maduixes de tot l’Estat es produeixen a Huelva; però la província de Barcelona està just darrera pel que fa a la producció d’aquesta deliciosa fruita, segons l’Anuari d’Estadística del Ministeri d’Agricultura del 2015. Així doncs, tal com s’explica a Ets el que menges, les maduiexes milloren la circulació sanguínia, també ajuden a cuidar la pell i les articulacions i poden bloquejar la modificació del colesterol dolent.

> Més informació

4. MELÓ

El meló, com la síndria, destaca per estar format per una gran quantitat d’aigua (en el cas del meló, un 80%). A més, conté moltes vitamines i minerals. Es produeix a tota Catalunya excepte a la zona dels Pirineus. Existeixen diverses varietats de melons, però la majoria es consumeixen a l’estiu. Tot i això, a Catalunya pots trobar l’anomenat meló d’hivern, que es consumeix durant els mesos més freds (de novembre a gener).

Una curiositat… Sabies que el meló és de la mateixa família que el carbassó o el cogombre? I que és, en realitat, una hortalissa? Tot i això, a la cuina, es tracta com una fruita.

> Més informació

5. NECTARINA

La nectarina es pot consumir, a més de crua, en moltes postres, com ara pans de pessic, melmelades, macedònies o pastissos. A més, Catalunya (sobretot la província de Lleida) és la màxima productora de tot l’Estat, amb més de 225.000 tones anuals, segons l’informe del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació del 2019.

La nectarina és una variant del préssec. Existeix el mite que diu que és una fruita híbrida del préssec i la pruna, però res més lluny de la realitat. La nectarina és, com dèiem, una varietat del préssec, i potser us sorprèn saber que ambdós poden créixer en un mateix arbre. Són riques en Vitamina A, potassi, magnesi, seleni i zinc. A més, són fàcils de pair, protegeixen contra l’envelliment i el càncer i són recomanables per a persones amb hipertensió o problemes cardiovasculars.

> Més informació

6. PERA

La gran majoria de les peres de l’Estat Espanyol es produeixen a Catalunya, concretament a Lleida. Ni més ni menys que un 40% de la producció espanyola prové de la província lleidatana. 

La pera és una fruita que es pot cultivar a l’hivern o a l’estiu (són diferents varietats). Les peres d’hivern es conserven millor que les d’estiu. Es poden afegir en moltes receptes, en postres, melmelades i compotes.

La pera té diversos beneficis per a la salut: conté antioxidants amb efectes antienvelliment, i pot ajudar a reduir el colesterol i el risc cardiovascular; com que conté molt de potassi, contribueix a reduir la pressió; també podria reduir la resposta al·lèrgica i asmàtica. 

> Més informació

7. PRÉSSEC

Aquesta fruita la tenim ben a prop, ja que Catalunya és un dels majors productors de préssecs de tot l’Estat. Concretament, Lleida és la província que més en produeix (més de 250.000 tones anuals), segons dades del 2019. També se’n produeixen a la província de Tarragona i al Penedès. 

Pel que fa a les propietats nutricionals i beneficis per a la salut, en destaquen la fibra, els minerals i les vitamines.

> Més informació

8. SÍNDRIA

Una altra de les fruites més emblemàtiques de l’estiu… La síndria destaca, sobretot, per les seves propietats hidratants. Conté vitamines i antioxidants i, com el meló, està formada en la seva majoria per aigua. Concretament, un 93% de la seva composició és aigua.

Així doncs, la síndria proporciona diversos beneficis per a la salut: té un efecte diürètic i depuratiu, pot ajudar a prevenir alguns tipus de càncer i també problemes del cor, entre altres. 

Catalunya no és, en aquest cas, una de les grans productores a nivell estatal. Però això no vol dir que no se’n cultivi; a Tarragona es van produir més de 6.400 tones l’any 2019.

> Més informació

QUINA ÉS LA TEVA FRUITA PREFERIDA DE L’ESTIU?

Amb la calor, quina fruita és la que et ve més de gust? Coneixies tots els beneficis de les vuit fruites que hem descrit? Sabies que a Catalunya es produeixen totes aquestes fruites d’estiu (i més)? A partir d’ara, ja no tens excusa per no consumir fruita de temporada i proximitat!

Digues la teva a les xarxes seguint aquesta publicació!

Compartim alguns calendaris de temporada perquè puguis estar al dia de les fruites de temporada de cada mes: 

> El calendari de Soy de temporada 

> Calendari d’Opcions d’aliments frescos i de temporada

Ja ho saps, consumeix productes locals i de proximitat i contribueix a reduir la petjada ambiental dels teus àpats!

I si vols saber més sobre comerç de proximitat i de temporada… Vine a l’exposició Menja, Actua, Impacta! Tenim tot un apartat dedicat als productes locals i de temporada i un munt de propostes perquè la teva alimentació sigui més sostenible i saludable.

Aquest article ha estat publicat originàriament al portal web https://eat-life.fundesplai.org en el marc del projecte europeu EAT:LIFE.

Més informació sobre Aliments de proximitat i temporada

Entrevista

28/03/2023

Espigoladors: lluitant contra el malbaratament d’aliments

Coneix la Fundació Espigoladors, una de les múltiples iniciatives que han sorgit darrerament per lluitar contra la pèrdua i el malbaratament dels aliments.

Recurs

21/03/2023

9 tipus d’algues comestibles

Cada cop més persones estan incorporant les macroalgues i microalgues en la seva dieta. En alguna ocasió n’has menjat? Saps que són una gran font de nutrients?

En profunditat

14/03/2023

5 fonts de proteïna alternatives a la carn

Descobreix noves fonts de proteïna alternatives a la carn tradicional, que generen un menor impacte en el medi ambient.